Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κρισναμούρτι στην φάρμα των ανθρώπων




                                                   
               
         

          Παρατηρώντας  την έκβαση της   κοινωνίας στην αέναη πάλη της, η  ατομική ελευθερία  μάχεται με το διαχρονικό  κατεστημένο. Ενώ και οι δυο δυνάμεις αγωνίζονται για την πρωτεύων αρετή, την αλήθεια. Η ελευθερία επιζητά απεγνωσμένα την αλήθεια ως αμβροσία δια να την κάνει να ανασάνει και πάλι. Να λάμψει  πάνω σε αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και  στη σκιά του θανάτου ώστε να μας οδηγήσει στο μονοπάτι της ειρήνης. Ενώ το καλοδουλεμένο σχέδιο του συστήματος ανά τους αιώνες  είναι να σερβίρει την αλήθεια τόσο μεθοδευμένα ώστε να καλύπτεται το ψέμα , την δυνατότητα να συνεχίζουν να προβάλλουν την ρετουσαρισμένη πραγματικότητα. Την  προσπάθεια καθοδήγησης της προσωπικής βούλησης, την επιβολή μη ανθρωπίνων δυνατών οικονομικών μέτρων  στους πολίτες του κόσμου, λυγίζοντας το μονεταριστικό σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το οποίο φαντάζει σαν ένα καμτσίκι να ανεβοκατεβαίνει  για αιώνες στην δίκαιη και ελεύθερη πλάτη της κοινωνίας .Κάθε φορά που η ατομική ελευθερία και η αλήθεια ξεχνιούνται στην κοινωνία, το άτομο υποφέρει .
     Οι μη έχοντες ηθική ,άνθρωποι από κάστες, τζάκια και λόμπι που διδάχτηκαν από παλιότερους συνεχίζουν τον παιχνίδι εξουσίας και χαλιναγώγησης .Μας θέλουν ως πρόβατα και αγελάδες να καταναλώνουμε, να παράγουμε, να ζητάμε περιττά αγαθά, να δουλεύουμε ακατάπαυστα για αυτούς. Σαν την ¨φάρμα των ζώων¨ του τζ.όργουελ όπου τα γουρούνια κατασπάραξαν τον ανιμαλισμό με το ψέμα ,την επιβολή φόβου, με φρούδες ελπίδες, για να κερδίσουν, πλούτη, εξουσία, ανέσεις,  αλκοόλ με λίγα λόγια το αμερικανικό όνειρο  . Με άλλη μορφή πλέον τα ζώα αυτά φόρεσαν γραβάτες και ήρθαν στις πόλεις .
        Αφού τους   επιτρέπουμε να μας επιβάλλονται με εργαλεία του συστήματος, με αφοπλιστική πειθώ  καταπίνουμε ανόητα επιχειρήματα που μας εμβολίζουν  τα κανάλια, με αρωγό το φόβο η κοινωνία υποτάσσεται στις βουλές ανθρώπων που ανενόχλητα μάχονται μόνο με τους ομοίους τους .Η προσωπική ελευθερία ξεθωριάζει, το σπινθήρισμα στο βλέμμα θαμπώνει, η κρίση διαστρεβλώνεται και επιβαλλόμενη συνήθεια γίνεται πραγματικότητα. Αφήνοντας στην άκρη αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός, ελεύθερος. Το να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου , να τον παρατηρήσεις , να τον κρίνεις δίκαια, να τον αγαπήσεις ,να τον παραδεχτείς , να τον υπερηφανευτείς είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδίου προς την αλήθεια. ¨Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα μονοπάτι προς αυτήν, και δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από κανένα δρόμο, καμιά θρησκεία και καμιά οργάνωση...¨

Μη ψάχνεις να βρεις ποιος είμαι,
γιατί δεν θα το μάθεις ποτέ.
Δεν ζητώ να αποδεχτείς όλα όσα λέω.
Δεν ζητώ τίποτα από κανένα σας.
Δεν επιθυμώ τη δημοσιότητα.
δεν επιθυμώ τίποτα.
Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι τόσο σημαντικά.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι
υπακούς στις αυθεντίες κι επιτρέπεις στην κρίση σου,
να καθοδηγείται από αυτές.
Η κρίση σου ,ο νους, τα συναισθήματά σου,
η ζωή σου, όλα καθοδηγούνται
από πράγματα χωρίς αξία.
Και αυτή είναι η αιτία της θλίψης σου

Στην εγρήγορση του νου σας υπάρχει ελευθερία απ’ όλες τις πεποιθήσεις, απ’ όλες τις ιδέες, διότι οι πίστεις και τα ιδεώδη σας προσδίδουν ένα χρώμα, εμποδίζοντας την ουσιαστική αντίληψη. Αν θέλετε να γνωρίσετε τι είστε, δεν μπορείτε να φαντάζεστε ή να πιστεύετε κάτι που δεν είστε. Αν είμαι άπληστος, φθονερός, βίαιος, έχει πολύ λίγη αξία αν διαθέτω τα ιδεώδη της μη βίας και  της μη απληστίας. Για να γνωρίσει όμως κάποιος ότι είναι άπληστος ή βίαιος, για να το μάθει και να το κατανοήσει, χρειάζεται να έχει μια εξαιρετική αντίληψη, έτσι δεν είναι; Απαιτείται τιμιότητα και διαύγεια σκέψης, ενώ το να επιδιώκει ένα ιδεώδες, μακριά από εκείνο που είναι, είναι απλά μια ΔΙΑΦΥΓΉ. Και αυτή η διαφυγή σας εμποδίζει να ανακαλύψετε εκείνο που πραγματικά είσαστε και να ενεργήσετε αμέσως πάνω σε αυτό. Η κατανόηση αυτού που είστε, ότι κι αν είναι αυτό, άσχημο ή όμορφο, καλό ή κακό, η κατανόηση αυτού που είστε, χωρίς καμιά στρέβλωση ή παραμόρφωση είναι η αρχή της αρετής. Η αρετή είναι ουσιαστική γιατί παρέχει την ελευθερία.
Με λάβαρο την ελευθερία πολέμησαν οι ήρωες μας, με την ελευθερία όλων μαζί να φαντάζει  ως απόλυτη δύναμη πρέπει να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε μορφή του φασισμού. Η ελευθερία θα απελευθερώσει δυνάμεις  όντας κλειδωμένες με αρχέγονα σύμβολα, με κρυμμένα μυστικά: πρωτίστως του πνεύματος , μετά της καρδιάς  και τέλος του χεριού που θα αποτινάξει τον ζυγό του κέρδους, τον εγωισμού, του φόβου , της απληστίας και θα σηκώσει ξανά ψηλά την ελπίδα, την αγάπη , την ελευθερία.


Πηγη:  κρισναμούρτι , τζ.όργουελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου